Guide til at forstå dit tilknytningsmønster

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor du reagerer på bestemte situationer på en bestemt måde? Hvorfor føles nogle relationer lettere end andre, selv når det drejer sig om mennesker, vi lige har mødt? Tja, svaret kan ligge i dit tilknytningsmønster. Tilknytningsmønstre er noget, der dannes i den tidlige barndom og kan præge den måde, vi interagerer med mennesker hele livet igennem. Denne artikel vil guide dig til at forstå dit mønster, og hvilken psykologi der lægger bag.

Et tilknytningsmønster er i bund og grund den måde, du forholder dig til mennesker, især dem, der står dig nærmest. Dit tilknytningsmønster vil være baseret på dine tidligste interaktioner med dine primære omsorgspersoner og vil forme, hvor sikker eller usikker du føler dig i relationer gennem hele dit liv. Der findes nogle hovedtyper af tilknytningsmønstre – trygge, ængstelige/ambivalente og undvigende/desorganiserede – som hver især kan have en indvirkning på, hvordan vi håndterer sociale interaktioner. Teorien om disse mønstre læner sig op ad psykologi og tilknytning.

Hvilket tilknytningsmønster har du?

  • Mennesker, der har et sikkert tilknytningsmønster, føler sig generelt trygge i relationer, har nemt ved tilknytning og er trygge ved at interagere med andre. Denne type person er normalt i stand til at udtrykke sine behov uden at føle for meget angst eller frygt. De har også en tendens til at have mere tillid til andre mennesker.
  • Personer med et ængsteligt/ambivalent mønster er ofte bange for at blive forladt eller forsømt af deres partnere eller venner. Dette kan føre til, at de bliver overdrevent afhængige af deres kære, og at de bliver klæbende eller besiddende i forhold.
  • Mennesker, der har et undvigende/desorganiseret mønster, kæmper ofte med at danne nære relationer på grund af følelser af utilstrækkelighed eller uværdighed. De kan finde sig selv ude af stand til at stole helt på andre, hvilket får dem til at skubbe potentielle partnere væk, før de kan komme for tæt på. Denne adfærd kan føre til vanskeligheder med at danne meningsfulde relationer med andre.